Глоба за липса на трудови договори
Счетоводни Новини / Глоба за липса на трудови договори
Печат Е-поща

Глоба за липса на трудови договори

(1 гласа)
Петък, 21 Октомври 2011г. 07:13ч.

Националната агенция за приходите също ще наказва работодателите, ако при проверките си установи, че те имат служители без трудов договор, или други нарушения на трудовото законодателство. Такава промяна в Кодекса на труда вече е обсъдена между Министерството на финансите и НАП и конкретните текстове предстои да се предложат за одобрение в Министерския съвет.

Ако това стане, проектът ще се гласува от парламента, като целта на финансовото министерство е промените да влязат в сила от Нова година. Промяната ще позволи на данъчните да проверяват имат ли работещите в дадена фирма трудови договори, дали те са регистрирани в тридневен срок от сключването им и дали служителите полагат повече труд, отколкото е записано в контрактите.

За нарушения на тези разпоредби в момента санкции издава само Главната инспекция по труда, но сега право да наказват ще получат и данъчните. Санкциите са от 1500 до 15 000 лв. за некоректните фирми, а отговорните длъжностни лица подлежат на глоба от 1000 до 10 000 лв.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов защити идеята, посочвайки, че в момента инспекторите на НАП установяват нарушения на трудовото законодателство, правейки данъчни проверки и ревизии, но не могат да налагат санкции. "Имаме същия проблем като при полицаите и митничарите. Митническите служители не можеха да правят разследвания и задържания при акцизни нарушения, а полицаите, които имаха властта, нямаха компетенции по въпроса. Накрая проблемът бе решен, като дадохме разследващи правомощия по ГПК на митниците. Подобна оптимизация целим и сега", обясни той.

"Идеята не е нова, но за първи път има политическо желание това да се разпише в законодателството", казаха данъчни.

Изпълнителният директор на НАП ще определя кои служители във ведомството ще имат право да наказват за трудовите нарушения, гласят още предложенията за промени.

Това лято Националната агенция за приходите и инспекцията по труда правиха съвместни проверки в туристическите обекти по черноморските ни курорти. Целта бе да се провери дали хотелите и ресторантите използват нелегални работници - без трудов договор, или такива, които работят по 8 и 12 часа, но договорът им е за половин работен ден.

При установени нарушения данъчните начисляваха допълнителни данъчни и осигурителни задължения на хотелиерите и ресторантьорите, а глобите се налагаха от инспекторите по труда.

Според подготвяните промени данъчните няма да се нуждаят от трудови инспектори при проверките си и ще могат освен своята работа да налагат и санкции. В мотивите на проекта е записано, че данъчните инспектори ежедневно констатират нарушения на чл. 62 и 63 от Кодекса на труда (точно те регулират сключването, регистрирането и изпълнението на трудовите договори), но нямат правомощия да осъществяват контрол.

Нерегистрирането на трудови правоотношения пък е тясно свързано с укриването на задължителни осигурителни вноски и данъци и затова допълнителните правомощия на НАП ще помогнат за увеличаване на приходите в хазната, са мотивите на вносителите.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че Главната инспекция по труда има много повече задачи и правомощия по трудовото законодателство, докато данъчните следят само за изпълнение на чл. 62 и 63 от Кодекса на труда и правят това и в момента, като част от проверките и ревизиите са за укриване на данъци и осигуровки.

"Ако открием нарушение, уведомяваме инспекцията по труда да издаде наказателно постановление. Сега това ще се спести и наши служители ще издават наказателните постановления, но проверките ги правим и в момента, когато анализът ни покаже, че е възможно да има нарушения", каза той.

Той допълни и че трудовата инспекция има достъп до информационната база на данъчните и може да провери дали дадена фирма е проверявана наскоро, както и дали НАП са открили нарушения на трудовото законодателство.

От друга страна няма никаква гаранция, че ГИТ няма да проверява една фирма дни след като там са били данъчни. ГИТ също си имат своите задачи, но целта ни не е да убием бизнеса, а да гарантираме, че не се крият данъци и че законите се спазват, обясниха експерти от НАП.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


Всички права запазени Фисконсулт ООД. Ползването на информация от страницата е възможно само с поставянето на линк.
уеб дизайн и хостинг evhod.com