Ще имам ли ревизия по ДДС?
Въпроси и отговори / Ще имам ли ревизия по ДДС?
Печат Е-поща

Ще имам ли ревизия по ДДС?

(0 гласа)

Запитване: Фирма със прекратена дейност от доста време иска да си вземе ДДС по фактури за строителни материали. Фирмата няма издадени фактури и ДДС-то ще е на възстановяване. Въпросът е дали ще доиде ревизия и при сключен договор за извършена услуга дали би могло да мине успещно. Какви проблеми биха могли да възникнат и как да ги избегна?

Отговор:

На първият въпрос:

Ако фирмата няма дейност от много време, логичен е въпроса откъде е формиран този данъчен кредит. Ако е свързан със собствен актив /сграда/, то има причина да си поискате данъчният кредит.

Ако обаче данъчният кредит е формиран от закупени материали по сключен договор за извършване на услуга, то Вие сте длъжни да фактурирате на клиента сумата по договор след извършване на ремонта. При това положение, не е редно да имате ДДС за възстановяване, а за ДДС за внасяне.

Второ – Да –ще имате ревизия. Ако сте вложили материалите в собствен актив, нещата са ясни. При положение, че извършвате услуги – Вие няма да имате ревизия, а ще трябва да внесете ДДС.

Дали ще мине успешно, зависи от Вас и от Вашите счетоводители. Проблемите може да са много. При една ревизия или проверка фирмата трябва да има изрядно счетоводство.

Поздрави

Светослав Димитров

Управител на ФИСКОНСУЛТ ООД

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


Всички права запазени Фисконсулт ООД. Ползването на информация от страницата е възможно само с поставянето на линк.
уеб дизайн и хостинг evhod.com