PLG_LIKE_USER_RATING

НАП обеща, че до края на 2017г. всяко лице, което доброволно признае допуснати данъчни и счетоводни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност да коригира вече подадените данни, без да му бъде възлагана проверка или ревизия. Това се случи, чрез съобщение, публикувано на интернет страницата на агенцията.
 
През идната година, обаче всички дружества, които твърдят, че имат големи касови наличности ще подлежат на инвентаризация на наличните средства, а при необходимост и на проверка или ревизия.

Изпълнителният директор на НАП, Галя Димитрова, коментира, че зад това решение на агенцията се крие желанието им да насърчат доброволни корекции от страната на фирмите. Всяка компания, решила да се възползва от предложението ще може да се обърне за съдействие към НАП до края на 2017г. С настъпването на 2018г., обаче фирмите няма да имат такава възможност и от агенцията ще прилагат закона с пълната му строгост.

Малко повече от месец продължава контролната кампания на НАП, спрямо компании, посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. За този кратък период, 3 млрд. лв. вече не са налични по касите на фирмите.

Хиляди дружества получиха предупредителни писна от Агенцията, а на над 550 бяха наложени ревизии и проверки. В резултат на кампанията на НАП значителна част от фирмите решиха да внесат корекции във финансовите си резултати за изминалата година и да декларират изплатени дивиденти. До сега, компаниите са декларирали над 200 млн. лв., като скрито разпределение на печалбата и над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите, коментират от НАП.
Фисконсулт ООД